• Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

    Module 5a

    In deze 3-daagse module ligt…

    Lees meer
  • Toegepaste Ethologie van de Hond

    Module 1a

    In deze 6-daagse module leer…

    Lees meer
  • Netwerkkaart

    Op zoek naar hulp bij het gedrag van je hond?
    Zoek hier een door DogVision gediplomeerde gedragstherapeut.

    Lees meer

Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

Module 5a

In deze 3-daagse module ligt de focus op het welzijn van de hond, die de basis vormt voor een goede en harmonieuze relatie met de mens. Verminderd welzijn heeft vaak te maken met het ontstaan van ongewenst gedrag. Dit kan zich uiten in het uitvoeren van ongewenst jachtgedrag als najagen en drijven, of bij langdurige stress zelfs in abnormaal gedrag als staartjagen of schaduwjagen. Dit laatste is vaak een uiting van een meer langdurige aantasting van het welzijn van de hond. Je krijgt in deze module een overzicht van deze vormen van ongewenst gedrag en de mogelijke oorzaken aan de hand van casuïstiek.
Verder krijg je verdieping over het ongewenste jachtgedrag, waarbij de focus ligt op het herkennen van prooivanggedrag als hoog-risico gedrag, en dit leer je te onderscheiden van affectieve agressie. Ook de fysiologie die een rol speelt bij agressie of prooivanggedrag en het ontstaan daarvan komt aan bod.

Bij veel bijtincidenten speelt een verminderd welzijn of stress een belangrijk aanknopingspunt. Vooral voor de emotie opwinding en het begrip “impulsiviteit” en de manier waarop dit bij honden is vast te stellen is veel aandacht. Je leert zelf voor je eigen hond de mate van impulsiviteit te meten. De belangrijke rol van de puberteit bij honden in het algemeen, maar zeker bij honden met een verhoogd risico op agressie in het bijzonder, heeft de focus in de les. Daarbij krijg je vormen van training aangereikt, die tijdens de puberteit inzetbaar zijn om dit risicogedrag te voorkomen.

Vroeg of laat krijg je als gedragstherapeut te maken met een probleemhond of een hond met hoog-risico gedrag, waarbij het niet mogelijk of niet verantwoord is om een behandelplan in te zetten en ook herplaatsing geen optie is. Dan blijft euthanasie de enige optie. Het adviseren van euthanasie is een moeilijke zaak, waarbij ethiek een belangrijke rol speelt. Je krijgt een stappenplan aangereikt om tot een verantwoorde beslissing te komen. Je leert een weloverwogen afweging te maken van de belangen van de eigenaar, de hond en zijn omgeving.
Relevante wet- en regelgeving komt aan bod uit het privaatrecht zoals; wanneer is een hond voor de wet een ‘gevaarlijk dier’, wat is dieraansprakelijkheid en hoe deze te beperken, maar ook uit het publiekrecht zoals mishandeling en verwaarlozing, handhaving en wetgeving rondom gevaarlijke honden.
Bij alle onderwerpen oefen je aan de hand van praktijkvoorbeelden met videomateriaal en diverse opdrachten. Je hebt tijdens deze module toegang tot e-learning.

Overige informatie

Deze module maakt deel uit van de opleiding Gedragstherapie bij Honden.
Deze module is tevens als bijscholing toegankelijk voor de CKI erkende kynologisch instructeur of de instructeur die het diploma Kynologisch Instructeur heeft behaald bij een van de CKI erkende opleiders.

Kynologisch Instructeur VIP
Deze module maakt ook deel uit van de opleiding tot Kynologisch Instructeur VIP (Veiligheid, Interventie & Preventie).
Sinds 2021 leidt een combinatie van nascholingen door erkende opleiders tot de aanvullende titel voor Kynologisch Instructeur VIP. De kynologisch instructeur die deze opleiding heeft gevolgd, is gespecialiseerd in preventie van bijtincidenten en begeleiding van honden met een verhoogd risico op bijtgedrag op het trainingsveld. Kynologisch Instructeurs, benoemd door de Raad van Beheer zullen vermeld worden met deze aanvullende kwalificatie bij voltooien van alle nascholingen binnen deze opleiding.

Cursusdata en lestijden
De module Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden bestaat uit 3 lesdagen en staat drie keer per jaar op het programma.
De cursusdata vind je hier.

De lestijden bij deze module zijn van 10.00 tot uiterlijk 17.00 uur (tenzij anders vermeld bij de cursusdata).

Leslocatie
De leslocatie is centraal gelegen in Nederland (Amersfoort / Woudenberg).

Lesmateriaal
Bij deze module is de cursusmap (Nederlandstalig, met een enkel Engelstalig artikel) bij de prijs inbegrepen. Extra lesmateriaal staat op e-learning.
Eigen toegang tot internet is sterk aanbevolen.

Vereiste voorkennis
Diploma Kynologisch Instructeur van DogVision of van een van de andere door de Raad van Beheer erkende CKI opleiders.
Ervaring met het geven van hondentraining (opvoedcursussen) of begeleiden van honden met ongewenst gedrag is een vereiste.

Studiebelasting
Deze module beslaat 2 ECTS (European Credit Transfer System). Een ECTS staat gelijk aan 28 uur studie.
Per lesdag is gemiddeld 1 dag thuisstudie noodzakelijk.
De studiebelasting is inclusief het maken van de opdrachten.

Beoordeling
De afronding van deze module bestaat uit een beoordelingsopdracht, die bestaat uit de verslaglegging van een eigen casus. Om het certificaat van deze module te ontvangen heb je een voldoende beoordeling voor deze opdracht nodig.

Vrijstelling of zelfstudie
Het is niet mogelijk om voor deze module vrijstelling te krijgen.
Deze module kun je ook niet in zelfstudie volgen.

Extra informatie
Ben je als cursist in de afrondende fase van de DogVision opleiding voor gedragstherapeut, dan krijg je voorrang bij plaatsing.

Toegekende educatie punten
De Commissie Kynologisch Instructeur van de Raad van Beheer heeft deze module gewaardeerd met 50 accreditatiepunten in de categorie A, met als voorwaarde dat drie lesdagen gevolgd zijn.

Kosten
De module is vrijgesteld van btw. De kosten voor deze module zijn inclusief de cursusmap, lunch en consumpties.



Wat vinden onze cursisten? Bekijk het hier.

 

  • Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

    Module 5a

    In deze 3-daagse module ligt…

    Lees meer
  • Toegepaste Ethologie van de Hond

    Module 1a

    In deze 6-daagse module leer…

    Lees meer
  • Netwerkkaart

    Op zoek naar hulp bij het gedrag van je hond?
    Zoek hier een door DogVision gediplomeerde gedragstherapeut.

    Lees meer